Porast dela od doma – vodenje virtualnih timov v času pandemije COVID-19

2 novembra, 20200
https://lead-hrm.com/wp-content/uploads/2020/11/Delo-od-doma-virtualni-tim-1280x720.png

Avtor: Manja Švajger, dipl. biopsih.

COVID-19 je čez noč spremenil resničnost vseh. Posamezniki, mesta, gospodarstva, države in celine so doživeli šok »lockdown-a« in strah pred nepoznanim. Direktorji podjetij so morali v zelo kratkem času sprejeti veliko odločitev – kdo naj ostane v službi in kdo doma, kako in kam bi lahko ljudi preselili v spletno okolje, kakšne so prednostne naloge in kako jih je najbolje sporočiti zaposlenim. Leta 2019 sta Ernst in Young anketirala 500 članov uprav in izvršilnih direktorjev po celem svetu in ugotovila, da le 20 % anketiranih verjame, da so se njihova podjetja pripravljena odzvati na veliko škodljivo tveganje. Nekaj mesecev kasneje je prišla pandemija COVID-19 in dokazala, da so bili njihovi pomisleki utemeljeni (2).

Le 20 % članov uprav in izvršnih direktorjev po vsem svetu je leta 2019 verjelo, so se njihova podjetja pripravljena odzvati na veliko škodljivo tveganje. Žal so se mnogi ocenili realno.

Pandemija COVID-19 je množico zaposlenih prisilila v delo od doma. Slednje se je močno razlikovalo od kateregakoli prejšnjega dela od doma. Prvič, zaposleni niso imeli možnosti dela od doma, ampak je bilo to zahtevano z vladnimi predpisi. Drugič, od doma je morala delati večina delovne sile in ne samo nekaj zaposlenih. Tretjič, zaradi velikega tveganja za okužbo in števila smrtnih žrtev, so bili zaposleni dodatno zaskrbljeni zaradi svojega zdravja, zdravja svojih družin in delovnih kolegov, kar je prestavljalo dodaten stres za zaposlene. Četrtič, zaposleni so bili pogosto primorani delati v istih prostorih, kjer so prebivali še drugi člani gospodinjstva, kar je povzročilo moteče dejavnike in težave pri osredotočanju na delovne naloge. Petič, pomanjkanje telesne aktivnosti zaradi zaprtja športnih objektov in minimalni socialni stiki so negativno vplivali tako na duševno kot fizično počutje (5).

Leta 2018 (še nedavno nazaj) je bilo manj kot 20 % vodij usposobljenih za vodenje virtualnih timov.

Številni direktorji so s porastom dela od doma tako prvič vodili delovne time na daljavo. S tem so se pojavili izzivi sodelovanja in vodenja na daljavo, ki so zaenkrat veljali zgolj na področju mednarodnega poslovanja (2). Leta 2018 je bila narejena raziskava na 1620 zaposlenih iz 90 držav, ki je preverjala učinkovitost zaposlenih pri delu v globalnih virtualnih skupinah v večnacionalnih podjetjih. Medtem ko je večina anketirancev opredelila svoje delo v teh skupinah kot pomembno za uspeh na delovnem mestu, je le 22 % opravilo usposabljanje za to. Na vodstvenem nivoju slika ni bila veliko boljša. Med voditelji virtualnih skupin se je le 15 % anketirancev opredelilo za zelo učinkovite, manj kot 20 % jih je bilo usposobljenih za vodenje na daljavo (4).

Raziskovalci so izpostavili štiri glavne izzive, s katerimi se srečujejo trenutni virtualni timi: nadziranje zaupanja, osredotočanje na timsko usklajevanje, sodelovanje in komunikacijo, zagotavljanje vključenosti s psihološko varnostjo ter pogosto ocenjevanje timskega dela (3). Raziskava, ki so jo strokovnjaki izvedli prav v obdobju »lockdown-a« zaradi COVID-19, je pokazala, da je za ohranjanje delovne uspešnosti zaposlenih v virtualnih okoljih, učinkovito vodenje, usmerjeno v naloge in odnose. Posredno se je pokazal vpliv samostojnosti posameznikov pri delu in povezanosti tima (1).

Viri:

(1) Bartsch, S., Weber, E., Büttgen, M. in Huber, A. (2020). Leadership matters in crisis-induced digital transformation: how to lead service employees effectively during the COVID-19 pandemic. Journal of Service Management.

(2) Caligiuri, P., De Cieri, H., Minbaeva, D., Verbeke, A. in Zimmermann, A. (2020). International HRM insights for navigating the COVID-19 pandemic: Implications for future research and practice. Journal of International Business Studies, 1.

(3) Feitosa, J. in Salas, E. (2020). Today’s virtual teams: Adapting lessons learned to the pandemic context. Organizational Dynamics.

 (4) RW3 (2018). Trends in global virtual teams. Dostopno na https://www.rw-3.com/blog/trends-in-global-virtual-teams.

 (5) Waizenegger, L., McKenna, B., Cai, W. in Bendz, T. (2020). An affordance perspective of team collaboration and enforced working from home during COVID-19. European Journal of Information Systems, 1-14.

https://lead-hrm.com/wp-content/uploads/2020/11/Untitled-design-160x160.png

Avtor: Manja Švajger, dipl. biopsih.

Manja Švajger je absolventka magistrskega študija psihologije na Univerzi v Mariboru. Njeni interesi segajo od klinične in kadrovske psihologije do zdravega načina življenja. V prostem času jo najdete tekati za svojimi nečaki ali sproščati se na kavču ob netflix-u.

Napišite vaše mnenje

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://lead-hrm.com/wp-content/uploads/2020/08/logo_sps_web3.jpg
https://lead-hrm.com/wp-content/uploads/2020/08/Logo_EKP_sklad_za_regionalni_razvoj_SLO_slogan_web2.jpg
https://lead-hrm.com/wp-content/uploads/2020/08/logo-mgrt_web2.jpg

Naložbo izdelave spletne strani sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt je sofinanciran na podlagi javnega poziva “Vavčer za digitalni marketing”.

Pisarna
Cesta k Tamu 7
Maribor
Pišite
info@lead-hrm.com
lara@lead-hrm.com
Pokličite
+386 (0)41 798 068

© 2020, LEAD-RHM, Vse pravice pridržane | Kolofon | Politika zasebnosti | Piškotki