Napake v zaznavanju privedejo do napak pri odločanju

18 decembra, 20200
https://lead-hrm.com/wp-content/uploads/2020/12/CUSTVENA-INTELIGENTNOST-2-1280x720.png

Avtor: Živa Pirc, dipl. psih., Eva Marija Polc, dipl. psih. in Sanja Zupančič, dipl. psih.

Zaznavanje je proces s katerim organiziramo in interpretiramo svoje senzorične vtise. Tako si lahko osmislimo dogajanje okoli nas. Vendar pa je to, kar zaznavamo, lahko precej različno od objektivne realnosti.

Poznavanje zaznavanja in napak, ki ob tem nastajajo, je na področju kadrovske psihologije pomembno zato, ker naše vedenje temelji na naši interpretaciji realnosti in ne na tem kar je objektivno res.

Razumevanje osnovnega delovanja naših zaznavnih procesov je zato pomembno z vidika morebitnih napak, ki utegnejo nastati od sprejemanju pomembnih odločitev – vodstvenih, strateških in tudi kadrovsko-razvojnih (npr. selekcijski postopek)

Študentke Oddelka za psihologijo v Mariboru so pripravile kratek igrani izobraževalni video, ki slikovito predstavi najpogostejše napake zaznavanja in odločanja v poslovnem okolju.

Na začetku so tako prikazane pretirana samozavest, hevristika sidranja, stereotipiziranje, učinek kontrasta, potrditvena pristranost, selektivna percepcija in halo učinek. Vsaki napaki sledi tudi njena razlaga. Za tem se video osredotoči na možne korake, ki naj jim odločevalec  sledi, da bo sprejel čim boljšo odločitev.

Vabljeni k ogledu.

.

.

.

https://lead-hrm.com/wp-content/uploads/2020/12/Untitled-design-2.png
https://lead-hrm.com/wp-content/uploads/2020/12/Untitled-design-3.png
https://lead-hrm.com/wp-content/uploads/2020/12/Untitled-design-4.png

Avtor: Živa Pirc, dipl. psih. (UN)

Živa se kot študentka psihologije ukvarja predvsem z razumevanjem vprašanja, zakaj se ljudje vedemo in odzivamo tako kot se. Svoj prosti čas zapolni  s prostovoljskimi aktivnostmi, odkrivanjem novih dežel  in ukvarjanjem z glasbo. Osrečujejo jo majhne pozornosti, ljudje, sonce, kužki in kava.

Avtor: Eva Marija Polc, dipl. psih. (UN)

Eva Marija je študentka magistrskega študija psihologije. Še posebej se zanima za področje kadrovske psihologije. Prosti čas rada zapolni z branjem knjig in učenjem novih jezikov, še raje pa ga preživi s prijatelji ob kavi.

Avtor: Sanja Zupančič, dipl. psih. (UN)

Sanja pravi, da v študiju psihologije zares uživa. Je tutorka na Oddelku za psihologijo ter predsednica Društva študentov psihologije Maribor. Je zelo aktivna in radovedna, zaradi česar rada raziskuje in sodeluje pri različnih projektih. V prostem času se rekreativno ukvarja s tekom, z veseljem pa se odpravi tudi na sprehod z družino ali prijatelji. Je velika ljubiteljica živali in komaj čaka vikende, da jih lahko preživi s svojim kužkom Donom.

Napišite vaše mnenje

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://lead-hrm.com/wp-content/uploads/2020/08/logo_sps_web3.jpg
https://lead-hrm.com/wp-content/uploads/2020/08/Logo_EKP_sklad_za_regionalni_razvoj_SLO_slogan_web2.jpg
https://lead-hrm.com/wp-content/uploads/2020/08/logo-mgrt_web2.jpg

Naložbo izdelave spletne strani sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt je sofinanciran na podlagi javnega poziva “Vavčer za digitalni marketing”.

Pisarna
Cesta k Tamu 7
Maribor
Pišite
info@lead-hrm.com
lara@lead-hrm.com
Pokličite
+386 (0)41 798 068

© 2020, LEAD-RHM, Vse pravice pridržane | Kolofon | Politika zasebnosti | Piškotki