Instant rešitev – »za tukaj ali za s seboj«?

7 avgusta, 20200
https://lead-hrm.com/wp-content/uploads/2020/08/custvena_regulacija_001-1280x854.jpg

Avtor: Lara Delić, univ. dipl. psih.

Članke je bil prvotno objavljen v reviji Direktor št. 39, foto: shutterstock

Hitrost, ki jo narekuje sodoben življenjski slog, nas je napeljala na kup nezdravih navad. Med tem ko nam telesno zdravje ogrožajo nepravilna prehrana, pomanjkanje gibanja in hitenje z avtomobilom, je naše duševno zdravje ogroženo zaradi površinskih odnosov, pomanjkanja zaupanja in nemarne komunikacije.

»Želeli bi delavnico v kateri se bomo naučili trikov za boljšo komunikacijo.« »Za naše podjetje bi izvedli team building aktivnost, da bomo izboljšali odnose.« S takšnimi in podobnimi željami, me pogosto nagovorijo skrbni direktorji, ki v svojih kolektivih opažajo šibko pripadnost, zapore v pretoku informacij in posledične vrzeli v učinkovitosti. Sodobna težnja po takojšnji zadovoljitvi potreb in zavajajoče informacije iz stroke so jim ustvarile pričakovanja, da bodo z obiskom ene ali dveh delavnic odpravili pereč problem, ki seje nezadovoljstvo v poslovnem sodelovanju in rezultatih.

Rešitve za takojšnje spremembe

Vemo, da če želimo imeti vitalno telo, moramo zanj skrbeti vsak dan. Z enim zdravim kosilom in uro telesne aktivnosti ne bomo popravili škode, ki smo jo naredili z večletnim prakticiranjem škodljivih navad. Vsak zdravnik in strokovnjak nam bo predpisal temeljito spremembo življenjskega sloga. Prav nič drugače ni na ravni odnosov.

Šumi v komunikaciji, konflikti, redki in mukotrpno dolgi sestanki, nerazrešeni konflikti, neizražene želje ter pričakovanja, pomanjkanje povratne informacije ter podobni izzivi so »nezdrave« navade, ki kazijo organizacijsko klimo in nenazadnje znotraj tega zadovoljstvo ter dobro počutje posameznika. Praviloma nastanejo kot posledica hitrega tempa, zaradi katerega si ne vzamemo časa za nego odnosov. Pogosto vodje in direktorji zmotno predpostavljajo, da je zaupanje a prioridano in samoumevno. Navadno se iluzija razblini takrat, ko začne nezadovoljstvo in odtujenost sodelavcev kaziti poslovni uspeh in s tem ogroža obstoj podjetja.

Tedaj začnejo odgovorni v afektu iskati instantno rešitev, ki bi pripeljala do takojšnjega izboljšanja stanja. Postanejo še bolj dovzetni za vse tako imenovane trike in čudežne prijeme, ki utegnejo popolnoma spremeniti obstoječo organizacijsko klimo. Razni ponudniki pa imajo celo paleto privlačnih izrazov in gesel s katerimi poimenujejo svoje, domnevno čudežne prijeme. Če boste vi postali »agilni vodja«, bodo vsi vaši sodelavci nenadoma neverjetno zadovoljni in skrajno produktivni. V drugem koraku pa jih lahko naučite še »čustvene inteligentnosti v petih korakih« in nebo bo meja vašemu uspehu.

Še več delavnic za še manj učinka

Po motivacijski injekciji, ki jo sodelavci dobijo na delavnici, se izvorni problem pogosto zares potuhne. Vendar je zadovoljstvo naročnika in sodelavcev žal samo kratkočasno, saj se zadušen simptom kaj kmalu spet oglasi. Pogosto še glasneje. Direktor naroči izvedbo še ene delavnice, ki ima podoben kratkotrajen zdravilni učinek. Ko se začetni entuziazem razkadi, je čas za novo delavnico in tako naprej. Vse dokler direktor ne ugotovi, da morda sodelavci potrebujejo spremembo in nato zgodbo ponovi pri novem izvajalcu. Žal pa ima vsaka naslednja delavnica manjši učinek z vedno krajšim rokom trajanja. Na koncu postanejo sodelavci že alergični na vsa motivacijska srečanja in izobraževanja nasploh. Zavlada prepričanje, da so tovrstne aktivnosti izguba časa. Neuspeli poskusi in vedno znova neizpolnjena pričakovanja vodijo v občutke nemoči, v skrajnih primerih celo depresije in izgorelosti. Perspektivni in proaktivni kadri se začnejo ozirati za novimi priložnostmi. Otopeli in nejevoljni posamezniki pa ostajajo, vzdržujejo neprijetno organizacijsko klimo in vsakega novega prišleka kaj hitro naučijo, kako ohranjati status quo.

Zdrav življenjski slog za dobre odnose

Če ponovno uporabim metaforo učinka zdravega življenjskega sloga na telesno vitalnost, ob prenosu le te v poslovni kontekst govorim o zdravem življenjskem slogu za dobre odnose. Slednji se nanaša na navade s katerimi vsakodnevno in ne zgolj periodično negujemo odnose s svojimi sodelavci. V podjetjih kjer vodja svojih sodelavcev ne nagovarja redno, kjer izmenjava informacij o delu ni organizirano omogočena vsaj tedensko, kjer je povratna informacija podana samo na letnem razgovoru in kjer za zadovoljne izraze ne skrbijo tudi na neformalni ravni, pa je potrebna temeljita sprememba življenjskega sloga.

Tudi v tem podjetju se bo sprememba začela dogajati v glavi oziroma v tem primeru na samem vrhu organizacijske strukture. Sprememba organizacijske klime bo na začetku terjala dodaten napor, čas in namensko spreminjanje obstoječih navad. Proces spreminjanja in usvajanja novih načinov delovanja bo dolgotrajen in na svoj način boleč. Bit neugodne organizacijske klime boste napadli na več frontah. Tudi z delavnicami in tem buildingi. Vendar osnova za dosego končnega cilja, bo sprememba v kolektivni zaznavi, prepričanjih, vrednotah in posledično vedenju. Dober svetovalec ali coach, ki ga boste izbrali, da vam skozi proces spremembe pomaga, pa vam bo v podporo pri postavljanju, izpolnjevanju in morebitnih prilagoditvah plana. Spodbujal vas bo in vam ne bo dovolil odnehati. Tako kot trener v telovadnici, tudi coach ne bo telovadil namesto vas. Vse muke rasti so na vas in vašem kolektivu. Ko bodo zdravi odnosi in redna komunikacija postale vaš vsakdan, boste vedeli, da ste izbrali dobrega izvajalca.

Lepota sodobnega življenjskega sloga je ta, da lahko mnoge stvari opravimo zelo hitro. Na nas je, da pomembnim stvarem namenimo čas. Nič hudega, če bomo na vsake toliko posegli po instant triku in ga na hitro vzeli kar s sabo. Vendar naj zdravo organizacijsko klimo vzdržujejo navade, ki jih vsakodnevno prakticiramo za dobro počutje na delovnem mestu.

Napišite vaše mnenje

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://lead-hrm.com/wp-content/uploads/2020/08/logo_sps_web3.jpg
https://lead-hrm.com/wp-content/uploads/2020/08/Logo_EKP_sklad_za_regionalni_razvoj_SLO_slogan_web2.jpg
https://lead-hrm.com/wp-content/uploads/2020/08/logo-mgrt_web2.jpg

Naložbo izdelave spletne strani sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt je sofinanciran na podlagi javnega poziva “Vavčer za digitalni marketing”.

Pisarna
Cesta k Tamu 7
Maribor
Pišite
info@lead-hrm.com
lara@lead-hrm.com
Pokličite
+386 (0)41 798 068

© 2020, LEAD-RHM, Vse pravice pridržane | Kolofon | Politika zasebnosti | Piškotki